Ongewenste cadeautjes

Ken je dat?

……op je verjaardag cadeautjes krijgen die je liever niet gekregen had? Waarvan je denkt wat moet ik hiermee? of die je eigenlijk afschuwelijk vindt.

De kans is groot dat ze ergens achter in een kast of op zolder belanden. En daar een tijd lang stof liggen te happen, misschien wel jaren. Je durft die cadeautjes misschien niet weg te doen. Wat als de gever erachter komt? Allerlei overtuigingen liggen op de loer. Dat je ondankbaar bent wanneer je het weg zou doen. Of dat het gewoon niet hoort.

Maar wat gebeurt er wanneer je ongewenste cadeautjes in je huis laat liggen?

Ook spullen hebben energie en kunnen je energie geven of kosten. Net als mensen. Van sommige krijg je heel veel energie. Anderen kosten je juist energie. Spullen met een negatieve lading die je in je huis hebt staan zullen jou alleen maar energie kosten. Zonder dat je het misschien door hebt.

Het moment dat je het wel door hebt is wanneer je gaat opruimen. Als je spullen wegdoet die niet (meer) bij je passen en waar je niet blij van wordt dan geeft dat een blij en opgelucht gevoel. Ruimte! Zo ook, die cadeautjes die je hebt gekregen waar je echt niet blij van wordt. Het is echt beter om ze los te laten. En ook om de ideeën over het moeten bewaren van zulke cadeautjes los te laten.

Het eigenlijke doel van cadeaus is dat ze ontvangen worden zegt de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo in haar boek ‘Opgeruimd’. Het zijn geen dingen maar een manier om iemands gevoelens uit te drukken. Niemand zou willen dat je iets niet gebruikt maar dat je er iedere keer wel weer schuldig over voelt. Dus wanneer je het wegdoet doe je dat ook een beetje voor de gever zegt Marie Kondo.

Mijn praktische kant wil jullie graag nog meenemen in hoe je kunt voorkomen dat je ongewenste cadeaus krijgt. Of dat je anderen een ongewenst cadeau geeft. Hier zijn mijn tips:

 

  • Wil je minder spullen in je huis, in je leven? Vertel het aan je vrienden en familie. Leg uit waarom je liever geen cadeaus meer wilt, dan snappen mensen het beter. Blijf het gerust herhalen.
  • Geef eerlijk aan dat je liever een cadeaubon wilt hebben zodat je zelf iets uit kunt zoeken.
  • Zorg dat je altijd een lijstje hebt van dingen die je graag zou willen krijgen. Houd bijvoorbeeld een lijstje bij op je telefoon in je notities. Ga er eens voor zitten en kijk en loop rond in je huis. Dat brengt je wellicht op ideeën.
  • Maak een verjaardagslijstje op lijstje.nl waar iedereen een cadeautje uit kan zoeken.
  • Vraag iets te eten, iets wat je zelf misschien niet zo snel koopt maar wat je een enorme traktatie vindt.
  • Geef een belevenis cadeau. Ervaringen blijven veel meer in je herinnering hangen dan cadeaus.
  • Als je van spontaniteit houdt en anderen niet te veel wilt sturen in welk cadeautje ze voor je kopen, accepteer dan dat je wellicht cadeautjes krijgt die de gever fantastisch vindt om te geven maar die jij minder mooi of leuk vindt. En geef dat cadeau na een tijdje gerust door aan de kringloop of aan een ander.

Pin It on Pinterest