Als de rijst op is maak dan je kom schoon

Over de spirituele aanpak van opruimen

Een student vroeg eens aan zijn Zen-leraar hoe ook hij verlicht kon raken. ‘Heb je je rijst opgegeten?’, vroeg de leraar. ‘Ja’, antwoordde de student. Waarop de leraar zei: ‘Goed, maak dan ook je kom schoon’. Een taak is pas afgerond als je daarna ook opgeruimd hebt. Over de spirituele aanpak van opruimen.

Organizing en spiritualiteit hebben meer met elkaar te maken dan je op het eerste gezicht misschien denkt. Zoals yoga en meditatie ervoor zorgen dat je je focust, zo kan organizing dat ook doen, en daarmee een nieuw licht werpen op het doel in je leven (en niet alleen maar op de stapels op je bureau).

Organizing betekent ook ruimte in je hoofd krijgen, zodat je beter in staat bent om aanwezig te zijn bij wat je op dit moment doet, en om je tijd en huis met meer respect te behandelen. In de spirituele aanpak van orde creëren gaat het er niet alleen maar om externe chaos te bestrijden, maar ook om te ontdekken wat jij daaraan bijdraagt, en wat het je kost in termen van bijvoorbeeld energie. Waardoor maak je rommel, en waarom? Door je gedrag en gedachten te observeren in de ruimte die je wilt opruimen ontdek je de echte oorzaak van de chaos. Kijk vooral naar de dingen die je doet zonder erbij na te denken. Gooi je automatisch ongeopende rekeningen op een hoek van je bureau, laat je je sleutels vallen waar je staat op het moment dat iets anders om je aandacht vraagt (zodat je ze later niet meer terug kunt vinden)? Als je midden in een activiteit zit (koken, met de kinderen spelen) is het normaal dat er van alles rondslingert. De vraag is of je daarna alles weer op z’n plek terugzet, en zo niet, waarom niet?

Pas op jezelf lui of chaotisch te noemen. Probeer te zien wat er ‘is’, zonder een oordeel te vellen en ga aan de slag. Leg jezelf ook niet het ‘doel’ op nu eindelijk eens een georganiseerd leven te gaan leiden. Dat leidt tot frustraties en oordelen over jezelf die uiteindelijk voor nog meer chaos zorgen. Er is namelijk geen einddoel. Het gaat erom dagelijks te leven met meer aandacht en te erkennen dat zelfs de meest alledaagse dingen, zoals de tafel opruimen na het eten of je matje opbergen na de yogales, onderdeel zijn van de activiteit, en de moeite waard zijn om met zorg te doen.

Stappen:

1.       Observeer
Probeer van een afstandje, dus zonder vooroordelen maar met interesse en nieuwsgierigheid te kijken naar wat jij doet in een ruimte of op een plek waar je meer orde wilt hebben. Wat zie je? Welke patronen en is er iets dat duidelijk niet werkt? Zijn er veranderingen of verbeteringen mogelijk?

2.       Ga uit van een voornemen, bedenk wat je wilt
Hoe wil je dat de ruimte eruit ziet nadat je hebt opgeruimd? Probeer je daarvan een voorstelling te maken.

3.       Zet de eierwekker
Een mooie oefening in mindfulness, en tegelijkertijd effectief. Neem een taak die je niet graag doet, bijvoorbeeld de vaatwasser inpakken en doe dat vijf minuten. Zet de eierwekker en richt in die vijf minuten al je aandacht op je taak. Let op de kleuren en patronen van het servies, het geluid van het water als je de borden afspoelt. Hou je adem kalm en regelmatig. Als je gedachten afdwalen, keer dan terug naar je adem en de taak.

4.       Hou van datgene wat je hebt
Maak drie dozen voor een kamer die je gaat opruimen: houden, weggooien en weggeven. Zet een leuk muziekje aan en neem je voor alleen datgene te houden dat een diepere betekenis voor je heeft. Geef de rest weg.

5.       Helpende handen
Weet je dat je het moeilijk vind om je opruimklus af te maken (of om er aan te beginnen), maak dan een afspraak met een vriend of vriendin om je te komen helpen. Of vraag hem of haar na afloop om te komen kijken hoe het geworden is, ook dat stimuleert je om ook echt te doen wat je van plan bent.

6.       Onderhoud
Als je eenmaal een keer goed opgeruimd hebt, bedenk dan hoe je dat zo kunt houden. Een goed startpunt is om elke dag 15 minuten (bijvoorbeeld ’s avonds) daarvoor te reserveren. Leg rondslingerende spullen terug op hun plek, verzamel wat je de volgende dag nodig hebt. Vraag je ook af of je iets uitstelt of ontloopt, en pak juist dat aan!

7.       Beloon jezelf
De weg naar meer orde is geen weg naar perfectie. Soms lukt het even niet en dat maakt niet uit. Beloon jezelf juist voor de dingen die je wel gedaan hebt.

 

Dit artikel heb ik niet zelf geschreven. De basis van dit artikel komt uit Yogajournal (juni 2007), onder de titel ‘Breathing Room’. Bron: www.simplifylife.nl, waar het artikel inmiddels niet meer te vinden is.

 

Pin It on Pinterest